Op studiereis met NRP naar Parijs

 
 

Nina Kater en Harry Abels zijn met de jaarlijkse excursie van NRP, nationaal renovatie platform, op studiereis geweest naar Parijs.

We zijn al lang deelnemer aan deze inspirerende reizen. Door de gedifferentieerde samenstelling van het gezelschap ontstaat een levendige branche- overstijgende meningsvorming. Opdrachtgevers, adviseurs, bankiers, woningbouwverenigingen, ontwikkelaars, aannemers en toeleveranciers en enkele architecten, allen nemen deel in een uitwisseling van ideeën. Dat maakt het voor ons als architecten waardevol omdat we graag willen weten hoe tegen de wereld wordt aangekeken. Als architecten onder elkaar wordt  toch te vaak alleen naar de architectuur gekeken. Nu komen alle andere aspecten goed voor het voetlicht en dat is voor ons zeer waardevol. Met name omdat we in onze beroepsopvatting graag alle aspecten van een opgave willen bezien en meenemen in een voorstel.

Begrip voor het standpunt van de opdrachtgever en alle ander stakeholders is cruciaal en daarom is het heel belangrijk buiten het eigen vakjargon te kunnen denken. Daar komt bij dat we altijd onze focus willen leggen op het brede maatschappelijk belang van ons werk als architecten en dan helpt het om goed te weten wat er om ons heen gedacht wordt. Harry is al aan zijn 6e jaar als jurylid van de Gulden Feniks bezig en in die hoedanigheid kan hij zijn mening geven op de transformatieopgaven die in Nederland spelen.

 Dit jaar was er een zeer mooi programma samengesteld waarbij de focus lag op gebiedstransformatie en op de manier waarop Paris Habitat, een Parijse woningbouwvereniging betaalbare woningen realiseert in de stad. Daar konden we horen hoe zij in staat waren door middel van langlopende leningen, een solide wet voorkeursrecht, een goede mix van sociaal, middenhuur en hoge huur, woningen voor werkenden en aanpassingen van de huur bij scheefwonen een heel mooi resultaat lijken te behalen. Het zou goed zijn daar zorgvuldig naar te kijken, het lijkt erop dat men een aanpak hanteert die ook hier in Amsterdam en elders in Nederland zijn vruchten zou kunnen afwerpen.

Op bezoek bij Paris Habitat

Transformatie project Caserne de Reuilly

Bertrand Bret van Paris Habitat geeft rondleiding

Caserne de Reuilly

Caserne de Reuilly

Les Frigos, Paris Rive Gauche

Jean Paul Reti, is beeldhouwer en voorzitter van vereniging Les Frigos

Pinault-collectie, de Bourse de commerce

Gebiedstransformatie - Ecowijk, Clichy Batignolles

Rondleiding Cliichy Batignolles door architect Nikola Meyer

Entrepot Macdonald

Cultureel centrum Le Centquatre

 
Vorige
Vorige

Hellasduin officieel geopend

Volgende
Volgende

Korte lezing Erik Voermans over Iannis Xenakis