Korte lezing Erik Voermans over Iannis Xenakis

 
 

Op  vrijdag 9 september heeft uitgever AFDH, Abels Frijns en de Haan, samen met Abels & Partners, architecten de boekpresentatie van Erik Voermans georganiseerd.

Erik Voermans is na 33 jaar gestopt als recensent klassieke muziek van het Parool en heeft zijn eerste roman Neubach gepresenteerd. Er bleken interessante verbanden te leggen tussen literatuur, muziek en architectuur. De roman gaat over een leerling van Shostakovitsj die furore maakt in Europa. Erik Voermans heeft in een eerder boek, ‘Van Andriessen tot Zappa’, Iannis Xenakis geïnterviewd die een carrière als architect en als componist kende. Dat zie je niet vaak en daarom hebben we Erik Voermans gevraagd daar iets over te zeggen. We hebben de beelden van het Philips paviljoen van de wereldtentoonstelling in Brussel, 1952, laten zien en de muziek van Xenakis en Varese laten horen. Xenakis werkte voor Le Corbusier in Parijs en heeft het paviljoen ontworpen. Philips wilde laten zien waar ze middels haar elektronica toe in staat was en heeft moderne componisten gevraagd daarvoor muziek te schrijven.

Zo konden we een relatie leggen tussen de disciplines architectuur, muziek en literatuur en daarmee een aangename avond organiseren voor onze gasten.

Heel geweldig was een optreden van enkele leden van het Nederlands Blazers Ensemble. Onder leiding van Bart Schneemann brachten ze iedereen in vervoering met hun muzikale bijdrage. De akoestiek in onze zeer basale betonnen ruimte was uitmuntend.

 Paul Abels, de uitgever directeur van AFDH en broer van Harry heeft Erik Voermans geïnterviewd en Stephan Aerts, directeur van Stichting Kunstwerk Loods 6, mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Omdat de stichting de ruimte beschikbaar stelde en nog vele culturele evenementen in het Loods 6 gebouw wil organiseren.

Stichting Kunstwerk Loods 6 en de Loods 6 Community  is voornemens zich in de komende jaren te profileren als een van de culturele hotspots van Amsterdam. Het is een verzamelgebouw waarin al jaren kunstenaars en creatieve bedrijven samenleven in een voormalig pakhuis van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij. Beeldende kunst, planologie, stedenbouw, architectuur, literatuur en muziek zijn de thema’s die aan bod komen in tentoonstellingen, lezingen en evenementen. Naast het huidige brede aanbod in de stad wil Loods 6 zich richten op wat minder toegankelijke maar hoogwaardige evenementen. De ambitie is een eigen rol te spelen in het intellectuele debat in de stad inzake de cultuur.

Schets Iannis Xenakis, Phillips Paviljoen, wereldtentoonstelling Brussel

Foto, Phillips Paviljoen in aanbouw

Muziek schets componist Iannis Xenakis

Architect componist Iannis Xenakis met medewerkers kantoor van Le Corbu

 
Vorige
Vorige

Op studiereis met NRP naar Parijs

Volgende
Volgende

Sigma Cruquius voorgeselecteerd Zuiderkerkprijs en publicatie in ‘Gebouwd in Amsterdam’