Preview Biënnale Venetië dag 3

 
 

Je hebt tentoonstellingen waarvan je na je bezoek het gevoel hebt getuige te zijn geweest van een bijzonder evenement. Vaak is niet precies aan te geven waarom dat zo is. Het geheel bepaalt of er een goed gemeenschappelijk beeld, of meer een samenhangend verhaal ontstaat. Als het contrastrijk, becommentariërend, verhelderend is en een heel nieuwe kijk biedt op hetgeen je dacht te weten, dan kan dat een enorme impact hebben.

Verwondering, een ander perspectief, gedwongen jezelf vragen te stellen over opinies die je er lang op na hield. Dat kan de beeldende kunst doen, maar dat deed deze tentoonstelling zeker.

Deze Architectuur Biënnale vereist meer van de bezoeker dan een gemiddelde kunsttentoonstelling. Er spelen hele andere aspecten dan hetgeen direct zichtbaar is. Dat schrijft curator Lesley Lokko ook in haar heerlijke, heldere, korte inleiding. Niet alleen een verhaal vertellen, maar ook de achterliggende productie-aspecten, de bronnen en presentatie spelen een centrale rol. Dat maakt dat deze tentoonstelling niet gemakkelijk louter op beeld beoordeeld kan worden en dat is in deze tijd niet  altijd wat bezoekers verwachten. De verhalen in de toelichtingen, de video’s waar je langer dan een paar minuten moet kijken, bieden een prachtige inkijk in de ons omringende, veranderende wereld.

Een mooie quote van Lesley Lokko:

“Vaak wordt gezegd dat cultuur de som is van hetgeen WE elkaar vertellen over onszelf. Dat is waar, maar de vraag is, wie zijn die WE …,” “…. het is goed om te zien dat we erg lang maar op een enkele manier naar de wereld gekeken hebben en dat is vanuit de westerse blik. Dat is niet fout, maar incompleet.”

Dat maakt deze tentoonstelling zoveel beter dan bijvoorbeeld de Documenta. Daar was het vaak krampachtig, werden dialogen beloofd die er niet waren. Dat is hier anders. Het voelde als een enorme bron van inspiratie, van kijken naar culturele achtergronden, naar de natuur zelf, naar de intelligente manier waarop op andere plekken soms al honderden jaren veel bewuster wordt omgegaan met de natuur, met het bouwen en met de communities waarvoor men dat doet.

Deze Architectuur Biënnale is een aanrader.

 
Vorige
Vorige

De stad in loods 6: Lezing 2

Volgende
Volgende

Preview Biënnale Venetië dag 2