Preview Biënnale Venetië dag 2

 
 

Het is nog maar 13.45 uur en ik heb op de Biënnale in preview al veel gehoord en gezien dat me zeer beviel. Zojuist was ik in het Nederlands paviljoen in de Giardini waar ik gefascineerd heb geluisterd naar het mooie hypothetische betoog van Carlijn Kingma en Thomas Bollen en het interview met haar elders in een video. Carlijn gebruikt haar architectonische skills (ze is opgeleid als architect) om heel beeldend te laten zien hoe bijvoorbeeld geldstromen in ons economische systeem lopen. Dat doet ze door dat heel minutieus in tekeningen aan te geven. Omdat die stromen bijna niet te volgen zijn, is het heel bijzonder en boeiend om dat te zien verbeeld in reusachtige, zeer precies getekende werelden. Het is een tentoonstelling die gericht, begrijpelijk en boeiend ingaat op de actuele financiële en economische problematiek. Hier zie je dat architecten en beeldend kunstenaars in staat zijn door middel van de verbeelding een dieper inzicht te verschaffen.

Ook in het Italiaanse paviljoen op de Biënnale is een aantrekkelijke en zeer afwisselende expositie van werk uit Afrika en uit wat Lesly Lokko, de curator, de diaspora noemt. Op een voor de hand liggende wijze zien we mooi werk van goede architecten, een vaak bijzondere inbedding in de cultuur en vrijheid van denken die zeer aanstekelijk werkt, zoals bijvoorbeeld de prachtige maquettes van mooie ontwerpen van Adjaye Associates.

Ook een goed voorbeeld van een inclusieve aanpak zagen we bij het Duitse paviljoen. Voor het eerst zag ik een nieuwe hellingbaan voor het gebouw die zo goed was ontworpen dat er eindelijk sprake was van een gelijkwaardige entree voor mensen die rollen en degenen die trappen lopen. Jammer genoeg bleek het een tijdelijke oplossing, de monumentenstatus staat die ingreep niet toe. Dat is niet juist en daar moet wat aan gedaan worden.

Ik ben benieuwd wat het Arsenale nog gaat brengen.

 
Vorige
Vorige

Preview Biënnale Venetië dag 3

Volgende
Volgende

Viertal lezingen in Palazzo Contarini Polignac