AI in ons architectenvak
Donderdag 14 november waren we op bezoek in het ABC architectuurcentrum in Haarlem. Bart Mispelblom Beyer (Tangram) had ons uitgenodigd om zijn expositie over de mogelijkheden en de noodzaak van AI in de architectuur te gaan bekijken en deel te nemen aan een debat over die mogelijkheden. Bart stelt dat er een grote urgentie onder architecten zou moeten worden gevoeld om de “zachte” waarden in de architectuur te integreren in de AI-opgave.
Hij omlijst dat betoog met een presentatie van zijn eigen werk en dat is maar goed ook. Dat werk is erg goed en in de tekeningen, maquettes en toelichting voel je meteen hoe moeilijk dat in AI zal zijn te realiseren. De poëzie, liefde en architectonische kwaliteit spat van dat eigen werk af.
Natuurlijk zal AI ons als architecten helpen de harde data gemakkelijker en beter te gebruiken in ons werk, daarover geen twijfel, maar we denken dat juist nu in die enorme databerg een architect nodig is om een richting te kiezen, om prioriteiten te stellen en gedreven als drager van het plan daaruit iets moois te maken. Een optimalisatie van data op zichzelf leidt niet tot een goed ontwerp denken we en het is de vraag in hoeverre de abstrahering in data een uitputtende afspiegeling geeft van de belangrijke parameters.
Interessant was dat zelfs de TUdelft man die zich bezighoudt met de algoritmes die criteria voor het bouwen voor dementie getroffenen in beeld brengt, na zijn academische insteek in de presentatie toegeeft dat de menselijke creativiteit niet door AI zal worden vervangen. Dat stelde ons zeer gerust. En daarmee voelen we ons bevestigd in de oproep van Thijs Asselbergs die pleitte voor een veel ruimere, waardevoller inzet van architecten.
De tentoonstelling Onmetelijk belangrijk reist tot begin 2025 door Nederland en omvat bijdragen van kennisinstituten zoals TU Eindhoven, TU Delft en de Academie van Bouwkunst Amsterdam, softwaregiganten zoals Xkool en het TYGRON accelerated simulations platform, en ontwikkelaars en bouwers zoals Smits en de Nijs.