Onderzoek identiteit Amsterdam Noord
Wanneer plekken zoals het Buikslotermeerplein moeten worden aangepakt is het belangrijk om te bedenken dat deze plekken niet zomaar in een moment van tijd bestaan, maar dat ze een geschiedenis en een toekomst hebben. ‘Elke buurt heeft een uniek sociaal profiel’. Het is belangrijk om de inwoners te betrekken bij verbeteringen van de omgeving en de beslissingen die hierover worden gemaakt. Het maken van een plek is iedereens taak.¹
Het is daarom belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de mensen die wonen rondom het Buikslotermeerplein voordat er wordt ontworpen. Hoe kun je een plek ontwerpen voor mensen wanneer je niet weet wat voor mensen dit zijn en hoe zij zich verhouden tot die plek?
Het onderzoeksbureau van Abels & Partners Architecten, heeft mij gevraagd om onderzoek te doen naar Amsterdam Noord. Zij willen graag weten wat de identiteit is van de ‘Noorderling’, zodat zij op dit ‘unieke sociale profiel’ kunnen inspelen met de nieuwe plannen voor Noord. Om mijn onderzoek passend te maken in drie maanden heb ik het gespecificeerd tot het Buikslotermeerplein. Ik ga kijken naar de inwoners van en rondom het Buikslotermeerplein en het gevoel van toebehoren (sense of belonging) in hun buurt en welke aspecten van het Buikslotermeerplein hier een rol in spelen. Voelen mensen zich comfortabel in hun buurt? Het gaat bij het toebehoren tot een community of buurt om twee dingen. De sociale relaties en overeenkomsten binnen deze community. Hoe is de relatie met je buren en voegen de mensen in je buurt iets toe aan je sociale netwerk? Ten tweede gaat het om de geografische plek, namelijk aspecten zoals de ‘geworteldheid’ in de buurt. Hoelang wonen deze mensen hier al en wat voor herinneringen hebben ze aan deze plek?²
Het welzijn van mensen is erg belangrijk en het gevoel van toebehoren speelt hierbij een grote rol. Dit heb ik ook gezien in mijn onderzoek naar vrouwen met een migratieachtergrond in Groningen. Hier heb ik gezien dat het samenkomen en de sociale contacten erg belangrijk zijn voor het welzijn van deze vrouwen en hun sociale kapitaal (niet gepubliceerd). Het is daarom dat ik denk dat ook het onderzoek naar de inwoners rondom het Buikslotermeerplein een maatschappelijk relevant onderzoek is. Door middel van antropologisch onderzoek is het mogelijk om een vertaalslag te maken van de mensen, in dit geval de inwoners rondom het Buikslotermeerplein, naar de beleidsmakers, projectontwikkelaars en architecten.
Ik ben Sam Wichers Schreur, 21 jaar oud en studente aan de Universiteit Leiden. Ik zit in mijn vierde jaar van mijn bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie.
Referenties
¹Friedmann, J. (2010) Place and Place-Making in Cities: A Global Perspective Planning Theory & Practice, 11:2, 149-165.
²Schellenberg, G., C. Lu, C. Schimmele & F. Hou (2018) The Correlates of Self-Assessed Community Belonging in Canada: Social Capital, Neighbourhood Characteristics, and Rootedness Social Indicators Research, 140:2, 597-618.