Locatie

Loods 6 Amsterdam

Jaar

2023

Programma

Lezingenreeks

Rol

Programmaraad

Lezingenreeks De Stad in Loods 6

 

In Loods 6 zijn we al geruime tijd bezig met de toekomst van ons gebouw en de betekenis die we als community in Loods 6 kunnen hebben voor de stad. In ons gebouw zijn veel kunstenaars, architecten en ontwerpbureaus gehuisvest.

We willen echter meer naar buiten treden en ons gebouw openen voor debat en dialoog. Dat willen we doen op het gebied van planologie, stedenbouw en architectuur, om zo een bijdrage te leveren aan de discussies over de toekomst van Amsterdam door een aantal lezingen/debatten te organiseren in de ‘Bagagehal’ van ons gebouw. Die ruimte is daar uitermate geschikt voor en kan gemakkelijk een groot publiek huisvesten. We willen proberen een diepgaand debat te organiseren over verschillende onderwerpen die in de stad spelen.

Wil je ook een lezing bij wonen, meld je dan hier aan!

Heb je een goed idee voor een onderwerp voor een volgende lezing, laat het ons vooral weten via de mail of kom langs voor een kop koffie!

Le Corbusier ‘Vers une Architecture’

 

‘Vers une Architecture’ 100 jaar geleden werd het boek van Le Corbusier gepubliceerd. Ton Schaap, Felix Claus en Dirk Baalman vertellen over hun ervaringen met dit boek

‘Er was eens een stad’

 

Ter gelegenheid van zijn afscheid van de Wibautleerstoel publiceerde Zef Hemel een boek over Amsterdam en moderne planologie. In Er was eens een stad (2021) verweeft hij geschiedenis en toekomst van de hoofdstedelijke planning in een zeer persoonlijke analyse.

In deze serie wil Zef met name aandacht besteden aan hoe Amsterdam in de twintigste eeuw de moderne planologie bedreef. Twee personen staan centraal: Theo van Lohuizen en Dirk Frieling. De een berekende de toekomst, de ander geloofde in verbeelding.

Tim is als universitair docent Stadsgeschiedenis verbonden aan de UvA. Momenteel werkt hij met Petra Brouwer aan een sociaalpolitieke en ruimtelijke geschiedenis van Amsterdam tijdens de laatste decennia van de twintigste eeuw. Dit was een periode waarin Amsterdam (tijdelijke) oplossingen vond voor problemen waar de stad vandaag nog steeds mee kampt, waaronder een aanhoudende woningnood, verschralend voorzieningenniveau en een escalerende klimaat- en milieucrisis. Zouden we in de stedenbouw en planologie vaker terug- in plaats van vooruit moeten kijken?

Vorige
Vorige

Studentenhuisvesting Leiden

Volgende
Volgende

Programma van eisen & ontwerp school op IJsland