Locatie

Loods 6 Amsterdam

Jaar

2023

Programma

Lezingenreeks

Rol

Programmaraad

Lezingenreeks De Stad in Loods 6

 

In Loods 6 zijn we al geruime tijd bezig met de toekomst van ons gebouw en de betekenis die we als community in Loods 6 kunnen hebben voor de stad. In ons gebouw zijn veel kunstenaars, architecten en ontwerpbureaus gehuisvest.

We willen echter meer naar buiten treden en ons gebouw openen voor debat en dialoog. Dat willen we doen op het gebied van planologie, stedenbouw en architectuur, om zo een bijdrage te leveren aan de discussies over de toekomst van Amsterdam door een aantal lezingen/debatten te organiseren in de ‘Bagagehal’ van ons gebouw. Die ruimte is daar uitermate geschikt voor en kan gemakkelijk een groot publiek huisvesten. We willen proberen een diepgaand debat te organiseren over verschillende onderwerpen die in de stad spelen.

Wil je ook een lezing bij wonen, meld je dan hier aan!

Heb je een goed idee voor een onderwerp voor een volgende lezing, laat het ons vooral weten via de mail of kom langs voor een kop koffie!

Le Corbusier ‘Vers une Architecture’

 

‘Vers une Architecture’ 100 jaar geleden werd het boek van Le Corbusier gepubliceerd. Ton Schaap, Felix Claus en Dirk Baalman vertellen over hun ervaringen met dit boek

‘Er was eens een stad’

 

Ter gelegenheid van zijn afscheid van de Wibautleerstoel publiceerde Zef Hemel een boek over Amsterdam en moderne planologie. In Er was eens een stad (2021) verweeft hij geschiedenis en toekomst van de hoofdstedelijke planning in een zeer persoonlijke analyse.

In deze serie wil Zef met name aandacht besteden aan hoe Amsterdam in de twintigste eeuw de moderne planologie bedreef. Twee personen staan centraal: Theo van Lohuizen en Dirk Frieling. De een berekende de toekomst, de ander geloofde in verbeelding.

Tim is als universitair docent Stadsgeschiedenis verbonden aan de UvA. Momenteel werkt hij met Petra Brouwer aan een sociaalpolitieke en ruimtelijke geschiedenis van Amsterdam tijdens de laatste decennia van de twintigste eeuw. Dit was een periode waarin Amsterdam (tijdelijke) oplossingen vond voor problemen waar de stad vandaag nog steeds mee kampt, waaronder een aanhoudende woningnood, verschralend voorzieningenniveau en een escalerende klimaat- en milieucrisis. Zouden we in de stedenbouw en planologie vaker terug- in plaats van vooruit moeten kijken?

‘De compacte stad’

 

Universitair docent stadsgeschiedenis Tim Verlaan (UvA) gaat voor ons een bijzondere lezing houden.

Amsterdam compacte stad: de sociaalpolitieke geschiedenis van een planologische succesformule 1970-2000

 Nog geen halve eeuw geleden bevonden Nederlandse steden zich op het hoogtepunt van een levensbedreigende crisis. Ook Amsterdam werd bijzonder hard geraakt: in de jaren zeventig verlieten jaarlijks gemiddeld meer dan tienduizend inwoners de hoofdstad. Cityvorming en suburbanisatie bedreigden de stedelijke woonfunctie en de levensvatbaarheid van buurtvoorzieningen.

Een jonge generatie stadsbewoners ging tegengas geven aan deze ontwikkelingen. Samen met honkvaste buurtbewoners en kritische architecten wisten de nieuwkomers de politieke en stedenbouwkundige koers van de stad te keren. Eén van die nieuwkomers was Michael van der Vlis, die eerst als buurtactivist in de Pijp en van 1974 tot 1990 als raadslid en wethouder het roer omgooide. Zijn politieke generatie transformeerde Amsterdam volgens de compacte stadfilosofie tot een beter bereikbare, milieuvriendelijker en sociaal rechtvaardiger stad voor zowel sjiek als sjofel.

In zijn lezing zal Verlaan ook aandacht besteden aan de keerzijden van het succes en aansluiting zoeken op de actualiteit. De paradox van vandaag is dat de compacte stad urgenter is dan ooit, maar dat de idealen van de jaren zeventig en tachtig steeds moeilijker in de praktijk worden gebracht.

 

Mede dankzij het beleid van Michael van der Vlis is er in Amsterdam een stedelijke revitalisering gerealiseerd. Deze revitalisering wordt echter steeds vaker ter discussie gesteld. Nu betaalbaar wonen in de stad niet meer vanzelfsprekend is, groen onder druk staat en het voorzieningenniveau daalt doemt de vraag op: Hoe verder?

Als architecten zijn wij vaak bezig met het vormgeven van toekomstige opgaves, soms moeten we reflecteren op het verleden. Het perspectief van een expert op het gebied van de stedelijke geschiedenis biedt ons dit leermoment. Daarom komt stadshistoricus Tim Verlaan ons meer vertellen over het beleid dat van der Vlis doorvoerde. Wat valt er te leren van de ambitieuze en kritische houding die van der Vlis, samen met andere beleidsmakers, buurtbewoners en architecten, aannam om zijn visie te verwerkelijken? Is er een alternatief voor de ‘COMPACTE STAD’?

De avond wordt gemodereerd door Ton Schaap, die als stedenbouwkundige met van der Vlis heeft gewerkt en de periode aan den lijve heeft ervaren.

 

‘Wenen vs. Amsterdam’

 

Eerder hadden we  een lezing over het belang van Le Corbusier voor ontwerpers. Planoloog Zef Hemel over zijn boek ‘Er was eens een stad’ en Tim Verlaan ‘Amsterdam compacte stad’ over de invloed van oud-wethouder Michael van der Vlis.
 
We nodigen u graag uit voor de vierde lezing op 27 juni. We hebben Robert Temel uit Wenen uitgenodigd om te vertellen hoe Wenen een humaan volkshuisvestingbeleid kan voeren, het ‘Wiener Modell’ en dat al 100 jaar doet.

Het is opvallend hoe anders de situatie in Wenen is op het gebied van de volkshuisvesting. Door gericht overheidsbeleid kan iedereen in Wenen beschikken over een betaalbare woning. Je gelooft niet wat je hoort als je gewend bent geraakt aan de Amsterdamse (en ook landelijke) situatie. Hoe komt het dat het in een even zo grote stad als Wenen wel kan en hier niet.

Robert Temel, die helemaal ingevoerd is in de materie (temel.at/en/) en een verantwoordelijk ambtenaar van de gemeente Wenen, zal dit ‘Wiener Modell’ in deze lezing toelichten.
 
Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft, zal zijn betoog in een Nederlands perspectief plaatsen.

‘Parijs vs. Amsterdam’

 

We nodigen u graag uit voor de vijfde lezing op 20 november. We hebben Bertrand Bret van woningbouwvereniging Paris Habitat uitgenodigd om te vertellen hoe men in het dure Parijs toch een rechtvaardig volkshuisvestingsbeleid voert.
Professor Peter Boelhouwer hebben we gevraagd het betoog van Bertrand Bret te spiegelen aan de Nederlandse realiteit.

Bertrand Bret, tot voor kort verantwoordelijk voor de externe communicatie voor Paris Habitat heeft jarenlange ervaring met volkshuisvesting in Parijs.
 
Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft, zal zijn betoog in een Nederlands perspectief plaatsen.
   
We verwelkomen u graag op woensdag 20 november vanaf 19.30 uur aan de KNSM-laan bij de middeningang van het Loods 6 gebouw. Het programma begint om 20.00 uur en zal om 22.30 uur afgelopen zal zijn.

U kunt zich aanmelden voor de lezing vóór 16 november via onderstaande knop of via destadinloods6@gmail.com

Vorige
Vorige

Programma van eisen & ontwerp school op IJsland

Volgende
Volgende

Tentamenzaal Haagse Hogeschool