Als afstudeerproject voor de opleiding Creative Technology aan de universiteit Twente, heeft Florian Fikkert in samenwerking met Abels en Partners een nieuwe vorm van visualisatie techniek ontwikkeld. Florian: “Harry Abels vertelde mij dat hij het als problematisch ervaart dat nog maar weinig tastbaarheid te bekennen valt in moderne 3d visualisaties.” Visualisaties zijn een essentieel onderdeel in de communicatie van architect naar klant, en dat maakte dit een interessant onderwerp als afstudeerproject.

Het doel van dit project was om state-of-the-art visualisatie technieken te combineren met een intuïtieve vorm van interactie. Na meerdere brainstormsessies en prototypes te hebben getest, zijn we uitgekomen op een fysieke plattegrond waar men zich met een glazen ‘pion’ door het toekomstige gebouw kan begeven. De locatie en oriëntatie van deze pion wordt als 3d representatie getoond op een scherm, wat de illusie wekt dat de gebruiker als het ware door het toekomstige gebouw loopt. Door deze nieuwe manier van tastbare en fysieke interactie, krijgt de gebruiker een goed beeld hoe de plattegrond zich verhoudt met de uiteindelijke realisatie.

Daarnaast is het mogelijk om objecten, zoals bijvoorbeeld tafels of menselijke karakters, fysiek te plaatsen in de plattegrond welke vervolgens in de virtuele wereld verschijnen. Hierdoor is het mogelijk om een nog beter idee te krijgen van schaal en afstand, zowel op de plattegrond als in de virtuele wereld. Ook kan een virtual reality headset opgezet worden, om te ervaren hoe het zal zijn om daadwerkelijk in dezelfde ruimte als de pion te staan.

 

Lees het volledige onderzoek van Florian op https://essay.utwente.nl/77408/